SPOV ČR
Spolek pro obnovu venkova

Společná reakce předsedů SMO ČR, SMS ČR a SPOV ČR na otevřený dopis ministryně financí Schillerové

Předsedové Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Spolku pro obnovu venkova ČR připomínají, že ministerstvo financí dříve uvádělo, že nechystá žádnou úpravu rozpočtového určení daní, která by šla v neprospěch obcí a měst. Kompenzační bonus byl sice od počátku koncipován jako vratka, ale tako skutečnost nebyla nikde prezentována (v důvodové zprávě zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu, není explicitně uvedeno, že část dopadů ponesou rozpočty krajů a obcí). Argumentují, že i při plném nahrazení prostředků RUD dotačními toky, nepůjde o totožné finanční prostředky s ohledem na jejich správu. Prostředky, plynoucí samosprávám z RUD, představují zákonný nárok pro každou obec či kraj. Oproti tomu samospráva nemůže ve svých rozpočtech počítat s dotacemi, neboť jsou nenárokové. Prostředky RUD jsou užívány samosprávami v souladu se zákonem o obcích, zákonem o krajích, příp. zákonem o Hlavním městě Praze. Dotační toky však podléhají řadě byrokratických povinností. Ke stažení plný text dopisu.

Přílohy

spolecna-reakce-predsedu-smo-cr--sms-cr-a-spov-cr-na-otevreny-dopis-ministryne-financi-schillerove.docx

Typ souboru: DOCX dokument, Velikost: 52,48 kB
Datum vložení: 25. 5. 2020 8:00
Datum poslední aktualizace: 9. 7. 2020 14:26
Autor: Správce Webu

Po Út St Čt So Ne

Vesnice roku

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Studený a mokrý duben plní sklepy a sudy.

Pranostika na akt. den

O svaté Anselmeně semeno do země.

Aktuální počasí

dnes, sobota 20. 4. 2024